Jumaat, 23 September 2011

Anak Kecil Yang Takut Neraka


Salam semua,.. hari ni aku ingin becerita sedikit pada orang semua tentang budak yang takut kepada neraka,... Mengapa aku ada ideal untuk ceritakan tentang ini, Pada malam kemareng tetiber jer terbukak pula hati ini untuk mengetahui lebih dalam lagi mengenai islam(agamaku).

Aku tertarik dengan tajuk ini, lalu aku pum terus membaca sampai habis. Agak panjang jalan cerita dia, besar buku yang aku baca ni sama dengan novel-novel cinta yang korang minat tu,.. hahaahha... Dalam 4 helai jugak cerita yang berkisah tajuk di atas.. Tanpa membebel panjang lagi mehh aku kongsi sikit apa yang telah aku baca.. Aku ambil sedikit ayat untuk korang baca okay,..

Dalam sebuah riwayat menyatakan bahawa ada seorang lelaki tua sedang berjalan-jalan di tepi sungai, sedang dia berjalan-jalan dia terpandang seorang anak kecil sedang mengambil wudhu' sambil menangis.
Apabila orang tua itu melihat anak kecil tadi menangis, dia pun berkata, "Wahai anak kecil kenapa kamu menangis?"
Maka berkata anak kecil itu, "Wahai pakcik saya telah membaca ayat al-Qur'an sehingga sampai kepada ayat yang berbunyi, "Yaa ayyuhal ladziina aamanuu quu anfusakum" yang bermaksud, " Wahai orang-orang yang beriman, jagalah olehmu sekalian akan dirimu." Saya menangis sebab saya takut akan dimasukkan ke dalam api neraka."

Berkata orang tua itu, "Wahai anak, janganlah kamu takut, sesungguhnya kamu terpelihara dan kamu tidak akan dimasukkan ke dalm api neraka."
Berkata anak kecil itu, "Wahai pakcik, pakcik adalah orang yang berakal, tidakkah pakcik lihat kalau orang menyalakan api maka yang pertama sekali yang mereka akan letakkan ialah ranting-ranting kayu yang kecil dahulu kemudian baru mereka letakkan yang besar. Jadi tentulah saya yang kecil ini akan dibakar dahulu sebelum dibakar orang dewasa."

Berkata orang tua itu, sambil menangis, "Sesungguh anak kecil ini lebih takut kepada neraka daripada orang yang dewasa maka bagaimanakah keadaan kami nanti?"

0 comments:

Catat Ulasan

thank you kerana membaca sila lah komen,...

Ruangan iklan

Letak iklan disini free sampai 31 disember 2011
ads ads ads ads